Egyre gyakrabban lehet hallani, hogy valaki laktózérzékeny. Mivel én is laktózérzékeny vagyok, ezért a saját bőrömön tapasztaltam, hogy ez a téma még sokaknak fehér folt. Azért segítő kezet nyújtsak a téma iránt érdeklődőknek, igyekeztem röviden összefoglalni pár fontos információt a laktózintoleranciáról.
Kezdésként nézzük meg, hogy mi az a laktózérzékenység és mi okozza!
A laktózérzékenység vagy tejcukorérzékenység azt jelenti, hogy a tejcukor vagy más néven laktóz lebontásával a szervezet nem tud megfelelően megbirkózni.
A tejcukor lebontásához elengedhetetlen az úgynevezett laktáz enzim. Laktózintolerancia esetén ebből az enzimből nem tud elegendőt előállítani a szervezet.
Ha laktáz enzim hiány áll fenn, akkor a laktóz nem fog tudni megfelelően felszívódni a vékonybél falán és így fog tovább haladni a vastagbélbe. A laktózt a vastagbélben található baktériumok elkezdik felhasználni, csakhogy ezek a baktériumok erjeszteni fogják, melynek során nagy mennyiségű gáz keletkezhet. Ez vezethet puffadáshoz, emésztési panaszokhoz, illetve a széklet savassá válásához.
Az erjedés során keletkezett anyagok megnövelik a végbélben az ozmotikus nyomást, ezért nagyobb mennyiségű folyadék kerülhet a bélbe vagyis a széklet felhígul és hasmenést tapasztalhatunk.
A tejtermék fogyasztása után leggyakrabban fellépő tünetek az alábbiak:
- puffadás,
- gyomorfájás,
- hasmenés,
- hányinger,
- hányás,
- rossz közérzet.
A tünetek erőssége a megfigyelések alapján összefügg az elfogyasztott tejtermékek mennyiségével. A panaszokat általában a tej és tejtermékek elfogyasztása után körülbelül fél órával észlelhetjük.
Hogyan deríthető ki laktózintolerancia?
Napjainkban a laktózintolerancia már szerencsére könnyen kimutatható, erre több módszer is létezik, ezért ha felmerül a gyanú, érdemes utánajárni, hogy tényleg fenn áll-e tejcukor érzékenység.
Genetikai vizsgálat
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a laktózintolerancia örökölhető. Ha a családban többeknél is panasz lép fel tejtermékek fogyasztása után, érdemes elgondolkozni, hogy nem-e örökletes laktózintolerancia áll a háttérben. Ilyenkor javasolt a genetikai laktózintolerancia vizsgálat elvégzése. Szerencsére ez ma már egy viszonylag könnyen elvégezhető vizsgálat, ha jól tudom a cikk írásakor 10.000 Ft körül volt egy ilyen vizsgálat ára. Ennek a vizsgálatnak az az előnye, hogy már gyermekkorban előre lehet jelezni, hogy a későbbiek során kialakulhat-e a laktózintolerancia. A vizsgálat eredményét nem befolyásolja, hogy mit fogyasztottunk előtte. A másik nagy előnye, hogy ehhez a vizsgálathoz nem szükséges laktóz fogyasztása, így más vizsgálatokkal ellentétben, itt nem kell megbirkóznunk a kellemetlen tünetekkel.
Kilégzési teszt
Hazánkban talán a hidrogén kilégzési teszt a legelterjedtebb vizsgálati módszer. A vizsgálat során laktóz tartalmú ital elfogyasztása után bizonyos időközönként ellenőrzik a beteg által kilélegzett levegő hidrogén tartalmát. A genetikai vizsgálattal ellentétben a laktózbevitel miatt jelentkezhetnek a laktózérzékenység kellemetlen tünetei.
Emellett még létezik izotópos vizsgálat és székletvizsgálat is.
Laktózintolerancia típusai
A laktózintoleranciának két típusát különböztetjük meg: elsődleges és másodlagos laktózintolerancia.
Az elsődleges laktózintoleranciát öröklött enzimhiány jellemzi, többnyire fiatal felnőtteknél szokott jelentkezni, de akár már gyermekkorban is kialakulhat. Ennek az egyik altípusának lehet tekinteni a vele született laktáz enzim elégtelenséget. Ebben az esetben a csecsemők már az anyatejet sem tudják megemészteni, hiszen a laktáz enzim termelés már a születésüktől fogva nem biztosított.
Másodlagos laktózintoleranciáról vagy más néven szerzett laktózintoleranciáról akkor beszélhetünk, ha valamilyen alapbetegség következtében alakul ki, mint például bélflóra borulásával járó betegségek, gyulladásos bélbetegségek, antibiotikumos kezelés.
Mi a teendő, ha beigazolódik?
Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha elhagyjuk azokat az élelmiszereket, melyek kiváltják a tüneteket. Esetenként eltérő lehet, hogy kinek hol van az úgynevezett laktóz tűréshatára, azaz hogy mekkora mennyiségű laktózzal tud még megbirkózni a szervezete. Azonban hosszú távon a laktóz teljes elhagyása javasolt laktózintolerancia esetén. Ha viszont egy laktózérzékeny olyan helyzetbe kerül, ahol laktóz tartalmú éltellel kellene megküzdenie, akkor gyors segítség lehet a laktáz enzim tabletta bevétele közvetlenül étkezés előtt. Jellemzően egy ilyen tablettában lévő enzimaktivitás körülbelül 10 g tejcukor (amely kb. 200 ml teljes tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő.
Tehát ha beigazolódik, hogy tejcukorérzékenység áll fent, fontos, hogy szakember segítségét kérjük, aki alapos anamnézis felvétele után az egyéni adottságainknak és érzékenységeinknek megfelelő étrendet állít össze és segít a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállításában. Egy megfelelő értenddel teljesen panaszmentesek lehetünk .
Ha a témával kapcsolatban kérsésetek merülne fel, forduljatok hozzám bizalommal.
